logo de ontwarring

Familieopstellingen

In een familieopstelling onderzoek je de oorsprong van een persoonlijke vraag, met als doel je vraagstuk anders te benaderen. Binnen je familiesysteem kun je nieuwe perspectieven ontdekken die je daarbij helpen, want we zijn allemaal onlosmakelijk lid van ons familiesysteem. Het familiesysteem omvat verschillende personen en elementen, zoals het eigen gezin, het gezin van (schoon)ouders, de voorouders daarvan, de landen van herkomst. Een familieopstelling gaat niet alleen over de personen en elementen binnen het systeem, maar meer over de manier waarop families met de geschiedenis zijn omgegaan. Zo kun je onbewuste patronen die je nu beïnvloeden zichtbaar maken.

Een familieopstelling kun je uitvoeren met representanten, waarbij personen staan voor mensen of elementen die de vraag raken. De representanten kunnen praten, bewegen, elkaar aanraken. Onder begeleiding van een opsteller tonen zij zo verborgen informatie uit het familiesysteem.

Je kunt een familieopstelling ook uitvoeren met opstellingsmateriaal. Een familieopstelling met poppetjes is een tafelopstelling waarbij het materiaal je helpt om zicht te krijgen op het geheel en te zien wat speelt in het onderbewuste. Samen met een begeleider bepaal je wat binnen het familiesysteem jouw vraagstuk raakt en ken je de betrokken personen en / of elementen een rol en (in dit geval) poppetje toe. De begeleider helpt jou bewegen binnen de opstelling en onderzoekt met jou waar ruimte ontstaat door die beweging.
Een tafelopstelling geeft je direct veel inzicht. Wat zie ik, wat doet dat met me, hoe interpreteer ik dat? De begeleider kan nog een laag dieper gaan door vragen te stellen of verbanden te herkennen. Dat is vaak verhelderend, omdat een begeleider vrijer is om naar het geheel te kijken dan jijzelf.

Wanneer je een vraagstuk hebt waar je in vast loopt, kan een familieopstelling ruimte geven. Stel: je vraagt je af waarom je de juiste man in je leven niet kunt vinden. De oorsprong van het antwoord kan liggen in het familiesysteem. Misschien is er in het gezin van herkomst een geschiedenis van iemand die ook niet de juiste man kon vinden en neem je die aanname mee in jouw eigen leven. Of misschien hang je zo sterk aan je vader dat er eigenlijk geen ruimte is voor een andere man.

Dergelijke persoonlijke vragen kun je onderzoeken met een familieopstelling. Een tafelopstelling is een laagdrempelige manier om dat te doen. Praktisch gezien vraagt een opstelling met representanten om mensen, een locatie. Emotioneel vraagt het van de vraagsteller de bereidheid zich bloot te geven voor een groep. Een tafelopstelling is vaak laagdrempeliger en sneller te organiseren. Het kan voldoende zijn om verder te kunnen, maar mag ook de opmars zijn naar een opstelling met representanten.
Wij hebben heel veel zin om onze eerste systemische workshop familie & organisatie opstellingsdag op zaterdag 4 mei 2024 te organiseren.

Er staan 4 opstellingen op het programma.
We starten stipt om 9u30 (aankomst vanaf 9u) en eindigen ten laatste om 17u30.
Zo hebben we voldoende ruimte voor het moois dat zich wil ontvouwen. We voorzien drank en hapjes tussendoor. We vragen om zelf een lunch mee te brengen.

Locatie
Avenue de la Couture Trohelle 56 B, 7864 Deux-Acren.
De woonst ligt op 10 min stappen van het treinstation Acren.

Kosten
Vraagstellers betalen 120 euro voor opstelling in groepsverband.
Representanten betalen 40 euro.
Rekeningnummer van Evi Plasschaert:
IBAN BE07 6528 1729 1366.

Inschrijving
Via e-mail naar  evi_plasschaert@skynet.be
Dirk Snauwaert
Dirk Snauwaert Systeemtherapeut

Werkt als familietherapeut in een psychiatrisch ziekenhuis en in bijberoep als systeemtherapeut in een praktijk voor psychotherapie en systeeminterventie.


Evi Plasschaert
Gestalttherapeute

Werkt als begeleidster in een mobiele dienst en als psychotherapeute in haar thuispraktijk "De Ontwarring".
www.deontwarring.be
Evi Plasschaert

De Ontwarring • Evi Plasschaert • Alle rechten voorbehouden